Verslag webinar Bouwen aan een Bloeiende  OV-omgevingen

Het webinar begon met een introductie over de Vereniging Station Lokaal, een samenwerkingsinitiatief gericht op het verbeteren en herontwikkelen van stationsomgevingen vanuit een bewonersperspectief. Vincent Jacobs legde uit dat de vereniging stationsomgevingen wil opwaarderen door middel van maatschappelijke initiatieven die een bredere doelgroep aanspreken dan alleen de reiziger. Door de omgeving meer waarde te geven, worden stations niet alleen prettiger voor reizigers, maar ook voor bewoners en ondernemers.

Praktijkverhalen van Station Initiatieven

Verschillende initiatiefnemers deelden hun ervaringen met het revitaliseren van stationsgebieden en het betrekken van lokale gemeenschappen:

  • Station Deurne (Michel Lintermans): Michel vertelde over zijn inzet om van station Deurne een aantrekkelijke omgeving te maken, met ondersteuning van buurtbewoners en maatschappelijke partners. Dit initiatief heeft geleid tot verbeterde sociale veiligheid, diverse prijzen, en erkenning als "meest maatschappelijke treinstation" van Nederland. De samenwerking met ondernemers en de betrokkenheid van jongeren droegen bij aan de levendigheid en positieve impact op de buurt.

  • Station Gilze-Rijen (Hans van der Hart): Hans sprak over het belang van gastvrouwen en gastheren op het station, die reizigers helpen en toezicht houden. Dit vrijwilligersinitiatief ontstond vanuit de wens om de stationsomgeving aantrekkelijker en veiliger te maken voor zowel bewoners als reizigers.

  • Station Vorden (G. de Jong): In Vorden werd het historische stationsgebouw hersteld en opnieuw ingericht. Dit initiatief, ondersteund door fondsen, richt zich op het creëren van een sociale ontmoetingsplek die ook een toeristische functie vervult. De Jong benoemde de uitdaging om de verbinding met buurtbewoners te herstellen, wat met de ABCD-methode werd gezien als een kans om de buurt actief te betrekken.

  • Station Houthem-Sint Gerlach (Marco van der Wal): Marco gaf aan hoe hij, als particuliere eigenaar van een monumentaal houten station, samenwerkt met de dorpsgemeenschap om het station om te vormen tot een vakantieverblijf en wijngaard. Deze samenwerking met de buurt helpt bij het beheer en onderhoud en draagt bij aan de gemeenschap.

Toepassing van de ABCD principes

Marieke Koot, betrokken bij LSA, legde de principes van asset based community development uit. dit proces richt zich op het versterken van gemeenschappen door gebruik te maken van lokale talenten, relaties, en voorzieningen. De nadruk ligt op het samenwerken met bewoners in plaats van het opleggen van oplossingen.

Bouwen aan een Bloeiende  OV-omgevingen

  1. Talenten en kwaliteiten benutten: In plaats van zich te focussen op problemen, moedigt ABCD aan om te kijken naar de sterke punten van de buurt en bewoners.

  2. Verbindingen leggen en versterken: De methode stimuleert het ontmoeten van mensen op plekken waar ze samenkomen, zoals parken of supermarkten, en het verbinden van bewoners rondom gedeelde interesses.

  3. Bewoners leiden de verandering: ABCD streeft ernaar dat bewoners zelf eigenaar worden van het veranderingsproces. Ondersteuning kan vanuit lokale organisaties komen, maar de regie ligt bij de gemeenschap.

Discussie en Reflectie

Na de presentatie over de ABCD principes deelden de deelnemers hun inzichten en vragen over hoe deze aanpak hun eigen stationsinitiatieven kan ondersteunen:

  • Betrekken van de buurt: Veel deelnemers benadrukten de waarde van sleutelfiguren binnen de gemeenschap en het belang van lange termijn betrokkenheid om buurtbewoners actief te betrekken.

  • Community building: Hans van der Hart (Gilze-Rijen) gaf aan dat hoewel zijn initiatief zich vooral richt op het ondersteunen van reizigers, de connectie met de buurt cruciaal is voor succes. Marco van der Wal (Houthem-Sint Gerlach) beschreef het onderscheid tussen directe buren en de bredere dorpsgemeenschap, die elk een andere betrokkenheid en inzet vragen.

  • Gemeenschappelijke uitdagingen en oplossingen delen: Deelnemers erkenden dat een platform zoals Vereniging Station Lokaal hen zou helpen bij het uitwisselen van ervaringen en het versterken van hun initiatieven. Zij zagen de toegevoegde waarde van een vereniging die gezamenlijk optrekt en kennis deelt, bijvoorbeeld in het vinden van financiering en het versterken van de maatschappelijke waarde van stationsgebieden.

Conclusie en Vervolgstappen

Het webinar onderstreepte het belang van samenwerking tussen bewoners, ondernemers en organisaties om stationsgebieden nieuw leven in te blazen. De deelnemers waardeerden de gedeelde praktijkverhalen en inzichten uit de ABCD-methode als inspiratie en praktische handvatten voor hun eigen initiatieven. Vereniging Station Lokaal zal zich verder ontwikkelen als platform om initiatieven te ondersteunen en als community de banden te versterken.

Vorige
Vorige

VSL gaat over de grens

Volgende
Volgende

interview in het rover magazine